Cine trebuie sa declare la AFM si care sunt obligatiile de plata – Lista contribuabililor AFM

Daca ar fi sa raspundem foarte pe scurt la intrebarea legata de lista celor care sunt obligati sa declare catre AFM (Administratia Fondului pentru Mediu), am spune ca este vorba de toti operatorii economici care au obligatii de plata catre Fondul pentru mediu, conform Art.9 din OUG 196/2005.

Insa raspunsul la aceasta intrebare este mult mai complex, iar pentru ca vrem sa te scutim de cercetari suplimentare, iata mai jos lista completa a operatorilor economici care au obligatii de plata si declarare catre Administratia Fondului pentru Mediu, conform OUG 196/2005.

Dorim sa iti spunem inca de la inceput ca exista mai multe tipuri de declaratii de depus, si anume: declaratii semestriale, declaratii trimestriale, declaratii lunare si declaratii speciale. Le vom dezbate pe toate in acest articol.

Pentru a-ti fi mai usor, am grupat contribuabilii (persoane fizicie si juridice) in functie de frecventa cu care sunt obligati sa declare si sa plateasca contributiile la AFM, cu mentiunea ca exista agenti economici care au obligatia depunerii mai multor tipuri de declaratii din cele ce urmeaza.

Declaratii SEMESTRIALE

Operatorii economici care au obligatia sa declare semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului de raportare, cantitatile introduse pe piata si respectiv deseurile colectate si/sau cele valorificate gestionate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile:

  • operatorii economici autorizati care au preluat obligatiile anuale de valorificare a deseurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate – trebuie sa declare cantitatile de ambalaje si anvelope, precum si cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate, respectiv cantitatile de anvelopele uzate gestionate in numele clientilor pentru care au preluat responsabilitatea
  • operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili introduse pe piata nationala. Acestia trebuie sa declare, in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile, cantitatile de baterii si acumulatori portabili introduse pe piata nationala, precum si cantitatile de deseuri de baterii si acumulatori portabili  colectate.
  • operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Acestia trebuie sa declare, in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile, cantitatile echipamente electrice si electronice introduse pe piata nationala, precum si cantitatile de desuri de echipamente electrice si electronice colectate .

operatorii economici care desfasoara activitati de colectare/valorificare/salubrizare si care raporteaza deseuri pentru organizatiile colective care preiau responsabilitatea indeplinirii obligatiilor de valorificare, respectiv colectare. Acestia trebuie sa declare cantitatile de deseuri de ambalaje, DEEE, baterii, anvelope uzate, care au fost gestionate pentru aceste organizatii colective.

Declaratii TRIMESTRIALE

  1. Operatorii economici care trebuie sa declare trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului de raportare – situatia contractelor incheiate si/sau reziliate cu operatorii economici care introduc pe piata nationala respectivele bunuri sau ambalaje:
  • operatorii economici autorizati de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru preluarea responsabilitatii realizarii obiectivelor anuale de valorificare, respectiv de reciclare, a deseurilor de ambalaje.
  1. Operatori economici care sunt obligati sa declare si sa plateasca trimestrial sumele aferente activitatilor respective, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea:
  • operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi de transport (care fac parte din categoria ambalajelor de desfacere), cu excepția celor fabricate din materialele care respectă cerințele SR EN 13432:2002 

Acestia sunt obligati sa declare si sa plateasca trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile si numarul pungilor de transport si sa achite ecotaxa, in valoare de 0,15 lei/bucata introdusa pe piata.

Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil la punctul de vanzare, in vederea informarii consumatorilor finali.

  Declaratii LUNARE

  1. Persoanele juridice si fizice care au obligatia sa declare si sa achite lunar contributiile datorate, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care si-au desfasurat activitatea sunt…

Daca doresti sa citesti articolul complet si sa vezi care sunt persoanele juridice si  fizice care au obligatia sa declare si sa achite lunar contributiile datorate, care sunt declaratiile lunare si care sunt alti contribuabili AFM cu forme speciale de calcul si plata, trebuie sa fii logat in Academia WasteBill.

Daca nu ai cont in Academia Responsabililor de Mediu WasteBill, creeaza-ti unul acum, prin click aici. Imediat vei primi accesul integral la acest articol si la alte articole educationale.

Descopera Platforma WasteBill

Te vom ajuta sa ai o misiune simpla, o evidenta sigura, clara si acces rapid la toate documentele si rapoartele intocmite.