De ce avem nevoie de Responsabil de Mediu

Pentru a reduce pericolul perturbarii mediului inconjurator, in ultimii ani au fost adoptate legi prin care se urmareste minimizarea impactului negativ asupra mediului inconjurator, atat la nivel individual cat si la nivelul companiilor care desfasoara actvitati economice pe teritoriul Romaniei. 

In ceea ce priveste activitatile economice, legislatia in vigoare impune o serie de masuri pentru a reduce si chiar a elimina, pe cat posibil, poluarea.

Astfel, pentru a putea functiona legal, pe langa alte obligatii care decurg din desfasurarea activitatii economice, orice societate din Romania are obligatia de a se alinia la cerintele legale cu privire la protectia mediului. 

Legislatia de mediu este insa foarte complexa, iar pentru a alinia societatea la cerintele legale din domeniu este necesara identificarea corecta a obligatiilor care decurg din desfasurarea activitatii respective, precum si indeplinirea acestora intr-un mod corespunzator. 

Aceste atributii sunt in sarcina unui Responsabil de mediu.

Ce este un Responsabil de mediu si ce sarcini are de indeplinit?

Conform standardelor ocupationale, Responsabilul de mediu este persoana calificata si specializata care se ocupa cu protejarea mediului conform sistemului de management de mediu in cadrul unei organizaţii.

Ocupatia de Responsabil cu probemele de mediu a fost introdusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) in 2007, insa atributiile specifice responsabilului de mediu au aparut inca din anul 2005, in urma cerintelor prevazute in OUG. nr. 195/2005 privind protectia mediului. 

Conform acesteia, toate societatile care desfasoara activitati cu un impact semnificativ asupra mediului au obligatia de a organiza structuri proprii, specializate in protectia mediului, fiind vizate in principal companiile care detin autorizatie de mediu care, prin prisma activitatilor pe care le desfasoara, sunt considerate ca avand un puternic impact asupra mediului.

O alta obligatie legislativa, care face referire la responsabilul de mediu, este stipulata in Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deseurilor.

Legea nr. 211/2011 cuprinde obligatiile tuturor actorilor implicati in gestionarea deseurilor deci, implicit cele ale generatorilor sau producatorilor de deseuri. Astfel, indiferent de dimensiune, de obiectul de activitate sau de obligativitatea de a detine sau nu autorizatia de mediu, toti detinatorii si producatorii de deseuri au obligatia de a desemna o persoana care sa urmareasca si sa indeplineasca obligatiile privind regimul deseurilor, impuse prin desfasurarea activitatii sale economice. Compania poate desemna aceasta persoana din randul propriilor angajati sau poate delega aceasta obligatie unei terte persoane, care poate fi din randul consultantilor. Aceasta persoana poate fi chiar responsabilul de mediu, specialistul in managementul deseurilor sau responsabilul cu gestiunea deseurilor (vom clarifica aceste notiuni in articolele viitoare).

Asadar, indiferent de domeniul de activitate, fie ca vorbim de o activitate de birou, o activitate de comert sau de una productie, toate se confrunta cu obligatia respectarii legislatiei in vigoare si, prin urmare, au obligatia de a desemna o persoana care sa identifice si sa indeplineasca obligatiile privind regimul deseurilor.

Principalele atributii ale unui Responsabil de Mediu

Responsabilul de mediu are de indeplinit si de realizat nenumarate activitati in cadrul companiei, prin care se urmareste:

 • protejarea factorilor de mediu, precum: apa, aerul, solul, subsolul, etc.
 • sanatatea oamenilor implicati, cum ar fi salariatii companiei si vecinii;
 • modul de gestionare a substantelor chimice si periculoase, a deseurilor si ambalajelor, etc.

Iata care sunt principalele atributii indeplinite de Responsabilul de mediu:

 • gestionarea actelor normative de mediu
 • elaborarea programului de management de mediu
 • coordonarea procesului de instruire în domeniul mediului
 • elaborarea programului de monitorizare a factorilor de mediu 
 • monitorizarea factorilor de mediu
 • realizarea auditului intern
 • elaborarea Programului de audit intern
 • supravegherea activitatii de pregatire pentru situatiile de urgenta
 • intocmirea documentatiei de management de mediu
 • raportarea activitatii de mediu.

Pentru a putea identifica sursele de poluare si punctele de prelevare probe sau pentru verificarea incadrarii in limitele impuse de cerintele legale, Responsabilul de mediu trebuie sa cunoasca foarte bine compania, de la materii prime si auxiliare, procese si procese tehnologice, la utilajele si echipamentele din dotare.

Complexitatea activitatilor sale depinde de natura si de marimea companiei (organizatiei) in care a fost desemnat responsabil de mediu.

Responsabilul de Mediu trebuie sa detina studii superioare, de preferat in domenii conexe protectiei mediului, si sa detina competente specifice activitatii sale, dobandite prin programe de formare, cum ar fi cursurile de perfectionare profesionala, care se incheie cu un test de evaluare a competentelor dobandite.

Competentele necesare unui Responsabil de mediu

Conform standardelor ocupationale, am identificat 12 competente pe care trebuie sa le detina un responsabil de mediu, fiecare incluzand un set de activitati specifice…

Daca doresti sa citesti articolul complet si sa vezi care sunt cele 12 competente si activitatile specifice fiecareia, trebuie sa fii logat in Academie.

Daca nu ai cont in Academia Responsabililor de Mediu WasteBill, creeaza-ti unul acum, prin click aici. Imediat vei primi accesul integral la acest articol si la alte articole educationale.

Descopera Platforma WasteBill

Te vom ajuta sa ai o misiune simpla, o evidenta sigura, clara si acces rapid la toate documentele si rapoartele intocmite.