Este gestiunea deseurilor obligatorie?

In cadrul legislativ actual, o afacere aproape ca nu mai poate functiona fara un management eficient al deseurilor, si asta pentru ca orice persoana juridica are obligatia de a gestiona deseurile produse sau detinute, indiferent daca pentru activitatile desfasurate are sau nu are obligatia legala de a detine autorizatie de mediu.

Inainte de a afla care sunt obligatiile generatorilor de deseuri, haideti sa aflam mai intai ce este un deseu, cine sunt generatorii de deseuri si ce presupune procesul de gestionare al acestora.

Ce este un deseu? 

Un deseu reprezinta orice substanta, material sau obiect pe care o persoana are intentia sau are obligatia de a o arunca. 

De obicei, deseurile sunt rezultate in urma anumitor procese tehnologice sau casnice si reprezinta practic resturile de materii prime provenite din activitati economice, menajere sau de consum.

Cine sunt generatorii / producatorii de deseuri?

Generator sau producator de deseuri este considerat orice persoana juridica care genereaza deseuri dintr-o activitate, dar si cea care le preproceseaza, le amesteca si le da o noua compozitie, rezultand astfel un alt deseu. 

Prin urmare, generator de deseuri este atat producatorul initial al deseului, cat si detinatorul ulterior al deseului. 

Altfel spus, orice activitate economica este generatoare de deseuri. 

Cine are obligatia gestionarii deseurilor?

Orice societate a carei activitati genereaza deseuri are obligatia de a le gestiona in conformitate cu prevederile legale, indiferent de activitatea economica pe care o desfasoara si indiferent de tipul, natura sau cantitatile de deseuri produse.

Ce presupune gestionarea deseurilor?

Gestionarea deseurilor implica toate activitatile de la momentul in care acestea sunt produse pana in momentul valorificarii sau eliminarii finale (dupa caz), inclusiv activitatile de monitorizare si cele de aliniere la legislatia in vigoare.

Deoarece orice deseu produce un anumit impact asupra mediului, gestionarea acestuia implica obligatii specifice pentru cei care il genereaza sau il produc.

Care sunt obligatiile generatorilor de deseuri?

In functie de ordinea corecta a implementarii acestora, obligatiile generatorilor de deseuri sunt:

1. Desemnarea unei persoane responsabile cu indeplinirea obligatiilor de gestionare a deseurilor si respectarea prevederilor din autorizatia de mediu detinuta

In acest sens generatorul are obligatia de a desemna o persoana care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea tuturor obligatiilor de gestionare a deseurilor. 

Aceasta persoana poate fi din randul angajatilor proprii sau poate fi desemnata prin externalizarea serviciilor catre o alta persona juridica, care detine o certificare in acest sens sau personal atestat in domeniul gestiunii deseurilor.

Daca persoana desemnata va fi din randul angajatilor proprii, aceasta trebuie sa fie instruita/specializata in acest domeniu si sa detina un atestat sau o acreditare ANC. 

Desemnarea acesteia se va face printr-o decizie interna, semnata de catre conducerea companiei, din care sa reiasa ca persoana respectiva a fost desemnata cu urmarirea si indeplinirea activitatilor si a obligatiilor de mediu, in companie.

2. Identificarea, clasificarea si codificarea deseurilor generate

Identificarea corecta a deseurilor generate de catre o societate presupune, in primul rand, cunoasterea in detaliu a activitatii societatii si realizarea unei diagrame-flux cu privire la toate intrarile si iesirile in/din companie.

Pentru a identifica deseurile care se genereaza din activitate este necesar sa cunoastem urmatoarele informatii:

 • tipurile, cantitatile si compozitia materiilor prime, auxiliare si combustibili, intrate/intrati in activitate/ fabricatie;
 • pierderile pe faze de fabricatie sau de activitate (ex. deseuri);
 • cantitatile de produse si subproduse rezultate.

3. Codificarea deseului

se face prin atribuirea unui cod fiecarui deseu identificat, din lista nomenclatorului special de deseuri, decretat initial prin Hotararea de Guvern nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, si ulterior prin Decizia nr. 532/2000 de inlocuire a Deciziei 94/3/CE.

Lista de deseuri cuprinde 20 titluri de capitole cu activitati din care pot rezulta deseuri (marcate cu un cod din 2 cifre) si apoi mai multe sectiuni/ subcapitole la fiecare titlu de capitol (marcate cu un cod format din 4 cifre). In cadrul fiecarei sectiuni sunt grupate mai multe coduri formate din 6 cifre. Acestea sunt codurile de deseuri si sunt urmate de explicatia necesara pentru a descrie deseul respectiv. Un cod de deseu are 6 cifre.

Aplicatia WasteBill iti va facilita codificarea rapida a deseurilor in doar cateva clickuri, prin integrarea nomenclatorului de deseuri in platforma.

Dupa ce am identificat deseurile si le-am codificat corespunzator, urmeaza clasificarea acestora in functie de periculozitate (periculos sau nepericulos).

Un deseu trebuie clasificat ca fiind periculos daca acesta are cel putin o fraza (proprietate) de pericol.

Frazele de pericol includ urmatoarele caracteristici ale substantelor: 

 • explozibile 
 • inflamabile
 • foarte inflamabile
 • iritante
 • nocive
 • toxice
 • cancerigene
 • corozive
 • infectioase
 • mutagene
 • sensibilizante
 • ecotoxice
 • deseuri capabile prin orice mijloace, dupa eliminare, sa produca alta substanta.

Deseurile periculoase au un regim aparte, fiind reglementate special, tocmai de aceea, pentru a incadra cat mai corect deseurile generate in cadrul companiei, recomandarea noastra este de a contracta un laborator acreditat, care sa efectueze o caracterizare corecta a acestora. 

In cazul deseurilor periculoase, aceasta caracterizare este obligatorie. Astfel, daca generam cel putin un deseu periculos, avem obligatia de a detine buletine de analiza care stau la baza caracterizarii deseurilor periculoase.

Aceste buletine de analize trebuie transmite ulterior catre autoritatile competente, in special catre Agentia pentru Protectia Mediului si, de asemenea, se pun la dispozitia organelor de control.

4. Organizarea zonei si asigurarea infrastructurii pentru colectarea separata a deseurilor

Colectarea separata a deseurilor este o obligatie legala a tuturor producatorilor sau detinatorilor de deseuri si are ca scop facilitarea valorificarii sau tratarii specifice a acestora, precum si prevenirea poluarii mediului. 

In acest sens, societatea are urmatoarele obligatii…

Daca doresti sa citesti articolul complet si sa vezi care sunt toate obligatiile specifice ale societatilor generatoare de deseuri (de la obilgatia nr.4  la nr.10), trebuie sa fii logat in Academie.

Daca nu ai cont in Academia Responsabililor de Mediu WasteBill, creaza-ti unul acum, prin click aici. Imediat vei primi accesul integral la acest articol si la alte articole educationale.

Descopera Platforma WasteBill

Te vom ajuta sa ai o misiune simpla, o evidenta sigura, clara si acces rapid la toate documentele si rapoartele intocmite.