De ce avem nevoie de Responsabili De Mediu

Pentru a putea funcționa legal, pe lângă alte obligații care decurg din desfășurarea activității economice, orice societate din România are obligația de a se alinia la cerințele legale cu privire la protecția mediului.

Așadar, indiferent de dimensiune sau de obiectul de activitate, fie că vorbim de o activitate de birou, o activitate de comerț sau de una de producție, toate se confruntă cu obligația de a respecta legislația de mediu.

Legislația de mediu este foarte complexă, iar pentru a alinia societatea la cerințele legale din domeniu, este necesară identificarea corectă a obligațiilor care decurg din desfășurarea activității, precum și îndeplinirea acestora într-un mod corespunzător.

Acest aspect este în sarcina Responsabilului de mediu sau a persoanei desemnate cu gestionarea deșeurilor în companie, care trebuie să asigure îndeplinirea obligațiilor de mediu prevăzute în legislația din domeniu.

Așadar, aceste responsabilități pot fi delegate unei persoane din interiorul companiei sau pot fi externalizate către un consultant extern sau către o firmă de consultanță în domeniu.

Ce presupune să fii Responsabil De Mediu

Ocupația de Responsabil de mediu este întâlnită în mai toate societățile comerciale cu activități care pot avea un impact asupra mediului, iar cele mai frecvente astfel de societăți ocupă sectoare precum: industrie, agricultură, comerț și servicii.

Activitatea desfășurată de către un Responsabil de mediu presupune: stabilirea aspectelor și obiectivelor de mediu, propunerea de măsuri pentru rezolvarea problemelor de mediu și propunerea unor soluții de îmbunătățire a performanțelor de mediu ale companiei.

Responsabilul de mediu are de îndeplinit și de realizat nenumărate activități, prin care se urmărește protejarea factoriilor de mediu, precum: apa, solul, atmosfera, dar și sănătatea oamenilor implicați, cum ar fi salariații întreprinderii și vecinii, dar și modul de gestionare a substanțelor chimice și periculoase, a deșeurilor și ambalajelor.

Pentru a putea identifica sursele de poluare și punctele de prelevare probe sau pentru verificarea încadrării în limitele impuse de cerințele legale, Responsabilul trebuie să cunoască foarte bine compania, de la materii prime și auxiliare, procese și faze tehnologice, la utilajele și echipamentele din dotare.

Ești sau dorești să devii Responsabil De Mediu?

Dacă ești responsabil de mediu, consultant la început de drum sau persoană desemnată cu gestionarea deșeurilor în companie, urmărește în continuare articolele și materialele educaționale WasteBill și află tot ce trebuie să știi despre acest domeniu.

Astfel, vei putea ajuta companiile din portofoliul tău să se alinieze la normele în vigoare și să evite sancțiunile și amenzile aplicate pentru nerespectarea acestora. Articolul complet despre Responsabilul de mediu, îl găsești la acest link: Ce este un Responsabil de Mediu și de ce avem nevoie de un astfel de specialist.

În articolele următoare vom analiza Obligațiile de mediu și ne vom concentra atenția asupra celor mai importante trei categorii de obligații din acest domeniu, și anume:

Obligațiile generatorilor de deșeuri

Obligațiile producătorilor/ importatorilor

Actele de reglementare

Citește mai departe și află care sunt cele mai importante obligații de mediu și care sunt recomandările noastre în ceea ce privește modul corect de implementare al acestora.

Descopera Platforma WasteBill

Te vom ajuta sa ai o misiune simpla, o evidenta sigura, clara si acces rapid la toate documentele si rapoartele intocmite.