De ce avem nevoie de Responsabili De Mediu

Pentru a putea functiona legal, pe langa alte obligatii care decurg din desfasurarea activitatii economice, orice societate din Romania are obligatia de a se alinia la cerintele legale cu privire la protectia mediului. 

Asadar, indiferent de dimensiune sau de obiectul de activitate, fie ca vorbim de o activitate de birou, o activitate de comert sau de una de productie, toate se confrunta cu obligatia de a respecta legislatia de mediu.

Legislatia de mediu este foarte complexa, iar pentru a alinia societatea la cerintele legale din domeniu, este necesara identificarea corecta a obligatiilor care decurg din desfasurarea activitatii, precum si indeplinirea acestora intr-un mod corespunzator. 

Acest aspect este in sarcina Responsabilului de mediu sau a persoanei desemnate cu gestionarea deseurilor in companie, care trebuie sa asigure indeplinirea obligatiilor de mediu prevazute in legislatia din domeniu.

Asadar, aceste responsabilitati pot fi delegate unei persoane din interiorul companiei sau pot fi externalizate catre un consultant extern sau catre o firma de consultanta in domeniu.

Ce presupune sa fii Responsabil De Mediu

Ocupatia de Responsabil de mediu este intalnita in mai toate societatile comerciale cu activitati care pot avea un impact asupra mediului, iar cele mai frecvente astfel de societati ocupa sectoare precum: industrie, agricultura, comert sau servicii. 

Activitatea desfasurata de catre un Responsabil de mediu presupune: stabilirea aspectelor si obiectivelor de mediu, propunerea de masuri pentru rezolvarea problemelor de mediu si propunerea unor solutii de imbunatatire a performantelor de mediu ale companiei.

Responsabilul de mediu are de indeplinit si de realizat nenumarate activitati, prin care se urmareste protejarea factoriilor de mediu, precum: apa, solul, atmosfera, dar si sanatatea oamenilor implicati, cum ar fi salariatii intreprinderii si vecinii, dar si modul de gestionare a substantelor chimice si periculoase, a deseurilor si ambalajelor. 

Pentru a putea identifica sursele de poluare si punctele de prelevare probe sau pentru verificarea incadrarii in limitele impuse de cerintele legale, Responsabilul  trebuie sa cunoasca foarte bine compania, de la materii prime si auxiliare, procese si faze tehnologice, la utilajele si echipamentele din dotare.

Esti sau doresti sa devii Responsabil De Mediu?

Daca esti responsabil de mediu, consultant la inceput de drum sau persoana desemnata cu gestionarea deseurilor in companie, urmareste in continuare articolele si materialele educationale WasteBill si afla tot ce trebuie sa stii depre acest domeniu.

Astfel, vei putea ajuta companiile din portofoliul tau sa se alinieze la normele in vigoare si sa evite sanctiunile si amenzile aplicate pentru nerespectarea acestora. Articolul complet despre Responsabilul de mediu, il gasesti la acest link: Ce este un Responsabil de Mediu si de ce avem nevoie de un astfel de specialist

In articolele urmatoare vom analiza Obligatiile de mediu si ne vom concentra atentia asupra celor mai importante 3 categorii de obligatii din acest domeniu, si anume:

Obligatiile generatorilor de deseuri

Obligatiile producatorilor/importatorilor

Actele de reglementare

Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante obligatii de mediu si care sunt recomandarile noastre in ceea ce priveste modul corect de implementare al acestora.

Descopera Platforma WasteBill

Te vom ajuta sa ai o misiune simpla, o evidenta sigura, clara si acces rapid la toate documentele si rapoartele intocmite.